חומצת חלב – מהי?

חומצת חלב היא תוצר לוואי הנוצר בעת פירוק הגלוקוז בפעילות אנאירובית (אימון חיזוק שרירים).

הצטברות רבה מדיי של חומצת חלב בשריר תגרום לעייפות ואף להפסקת הפעילות הגופנית.

חומצת חלב עשויה לעבור מהדם לשרירים הפעילים פחות ולאיברים אחרים -לב, כבד, כליות, אשר בהם ריכוז חומצת החלב נמוך יותר.

ברקמות אלו היא יכולה למלא תפקיד של ספק אנרגיה . בכבד היא יכולה לשמש גם כחומר גלם לייצור גליקוגן.

( הצורה בה פחמימות נאגרות בגוף האדם. הגליקוגן הוא רב-סוכר הנאגר בשרירים ובכבד,ובעת הצורך הגוף מפרק אותו לחידות הגלוקוז המרכיבות אותו.)

ריכוז חומצת החלב בדם ברגע הנתון ,תלוי בשלושה גורמים:

  • בקצב ייצורה בשריר ובמסת השרירים הפעילים המייצרים חומצת חלב.
  • בקצב הפעפוע (דיפוזיה) אל הדם.
  • בקצב שבו מורחקת חומצת החלב מהדם באמצעות הרקמות השונות.

חומצת החלב מצויה בדם בכל מצב,ובמעבר מדורג ממאמצים קלים מאוד למאמצים עצימים יותר,רמתה עולה מעל ערכי המנוחה עם זאת, כל עוד ניתן להגיע לשיווי משקל ואיזון ,נקבל תמיד מצב שבו רמת חומצת החלב בדם מתייצבת על ערך קבוע (עשוי להיות גבוה משמעותית) ואינה עולה עוד עם המשך המאמץ.

במאמץ עצים יתכן מצב שבו לא יתקיים שיווי משקל ואיזון .

במקרה כזה קצב הרחקתה וככל שתימשך הפעילות ,כך ריכוז חומצת החלב בשרירים הפועלים,מה שעשוי להוביל לחמצת בשריר שתגרום לעייפות ולהפסקת הפעילות.

By admin • יוני 29, 2012 • 7:03 pm


הגב למאמר הזה

ajax
ajax